Vesti

Brisel 27. 11. 2019

Izabrana nova Komisija

Moramo pokazati našim prijateljima na Zapadnom Balkanu da delimo isti kontinent, istu istoriju, istu kulturu i delićemo istu sudbinu i da naša vrata ostaju otvorena, izjavila je nova predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u uvodnom govoru u Evropskom parlamentu, koji je danas potvrdio sastav Komisije koju će ona ubuduće voditi.

Kako javljaju agencije, od 751 poslanika Evropskog parlamenta, glasalo ih je 707, za je bilo 461, protiv 157 i 89 uzdržanih.

Oni su dali zeleno svetlo novoj 27-članoj Komisiji koja petogodišnji mandat počinje 1. decembra i radiće do 31.oktobra 2024. godine.

Nova Komisija ima osam potpredsednika, među kojima je troje izvršnih potpredsednika.

Prethodno Fon der Lajen je predstavila sastav komisije i program koji će, kako je istakla, dotaći svaki segment društva i privrede idućih pet godina i postaviti Evropu na globalnoj pozornici kao ključnu silu u rešavanju izazova usvetu.

Evropa bi trebalo da postane predvodnica u rešavanju svetskih problema, od tranzicije na nultu emisiju gasova staklene bašte do sile u digitalizaciji i privredi koje uspostavlja ravnotežu izmeðu tržišta i društva, poručila je Fon der Lajen.

Poseban naglasak je stavila na klimu i istakla da novi zeleni plan ima za cilj ne samo smanjenje emisije štetnih gasova već i omogućavanje stvaranja novih radnih mesta.

Pozvala je Parlament, Savet EU i Komisiju da prionu na posao "kako bismo za 30 godina mogli reći: živela Evropa", prenosi Hina.

FoNet/agencije

Nema komentara.