Vesti

25. 12. 2018

Skijanje po svačijoj meri

OBERTAUERN, decembar 2018. (FoNet) - Meštani austrijskog skijališta Obertauern kod Salcburga ponosni su na naučno utvrđenu činjenicu da je njihovo mesto najbogatije snegom od svih skijališta u Austriji i da je gostima u njihovom zimskom centru osigurano pravo skijaško iskustvo.

Uz poruku "Obertauern – mi smo sneg", oni ističu podatak austrijskih hidrografskih službi da njihov zimski centar sa prosečnih 264 centimetra snega u sezoni ubedljivo vodi po visini snežnog pokrivača u Austriji.

Meštani Obertauerna žive za zimsku sezonu, koja obično počinje u drugoj polovini novembra i traje do početka maja, kada gradić tone u zasluženi odmor pre početka priprema za novu zimsku sezonu.

Skijalište ima oko 100 kilometara dobro uređenih staza za različite nivoe skijaškog iskustva, od početnog, do takmičarskog.

Preciznije, 61 kilometar su relativno lake staze, koje nose plavu oznaku, 35 kilometara čine staze srednje težine, takozvane crvene, dok ima četiri kilometra "crnih" staza teške kategorije. Uz to, moguće je sa jednim ski pasom odlaziti i na okolna skijališta.

Iskusni skijaši u potrazi za novim izazovima uživaće u nadaleko čuvenoj stazi Gamslajten 2, jednoj od najstrmijih u Evropi.

Ona najveštijima nudi i spektakularnu rutu Gamslajten kroz duboki sneg, a mogu uživati i u drugim uzbudljivim skijaškim "pistama", uključujući one neutabane.

Bezbednost je u Obertauernu ipak na prvom mestu, pa je razvijen sistem informisanja o opasnosti od lavina i drugim važnim podacima, poput temperature i visine snega.

Ovo ne znači da su početnici u skijanju "izgubljeni" na ovako ambicioznom skijaškom mestu. U to se lično uverio i reporter FoNeta Milenko Obradović.

On je sa 40 godina prvi put u Obertauernu stao na skije i, zahvaljujući odličnom instruktoru i dobro održavanim stazama, u tom sportu uspeo da uživa.

Za one kojima skijanja nikada nije dosta organizovano je i noćno skijanje. Žičara Edelvajs, jedna od 26 u Obertauernu, svakog ponedeljka i četvrtka radi od 19 do 22 časa.

Od ostalih zimskih sportova Obertauern nudi snoubajking, nordijsko skijanje, a za najhrabrije tu je i škola skijaških skokova.

Pored skijanja, u večernjim satima može se uživati u bogatom noćnom životu, od provoda u živopisnim kolibama i plesačica u noćnim klubovima, do nastupa di džejeva iz evropskih metropola. Ne treba zanemariti ni solidnu ponudu spa centara.

Gastronomska ponuda je bogata, obuhvata domaću i međunarodnu kuhinju. Neka od đakonija koja su na meniju su bečka šnicla, razne vrste kobasica i šnicli, ali i italijanski specijaliteti, poput pica i testenine.

Meštani se posebno ponose domaćim hlebom, za koji tvrde da je najbolji na svetu.

Od pića su u ponudi domaće rakije od raznog voća, ali i standardna ponuda piva i vina.

Obertauern ima samo nešto malo više od 280 stanovnika tokom godine, ali turistima nudi širok izbor od 150 hotela, pansiona, prenoćišta i apartmana u svim cenovnim kategorijama, kao i šest hostela, pre svega namenjenih mladima, sa ukupno 9.500 kreveta.

U razgovoru sa novinarima iz Srbije meštani su se pohvalili da je u njihovom skijalištu i Pol Makartni ovladao veštinom skijanja, kada su u Obertauernu 1965.godine Bitlsi snimali mjuzikl "Help".

Oni ističu i da su tada Bitlsi u njihovom mestu održali i privatni koncert, jer im se skijalište mnogo dopalo.

Obertauern se nalazi 90 kilometara južno od Salcburga i leži na nadmorskoj visini od 1.740 metara. Iz Beograda se do njega autom stiže preko Zagreba i Ljubljane, a zatim se putuje kroz Austriju autoputem Salcburg – Filah do skretanja za Grac.

Od Graca se vozi državnim putem B99 do mesta Radštat, a zatim se prate oznake na putu do Obertauerna do koga ima još 20 kilometara.

Do Radštata je moguće doći i vozom, a odatle presesti u autobus koji direktno vozi u Obertauern. Put je odličan i redovno se čisti od snega. (Kraj) zvs/mob 

Nema komentara.