Tema

15. 09. 2019

Najbolji neprijatelji

Političke elite Srbije i Hrvatske su saveznici i najbolji neprijatelji, kojima su, radi održanja na vlasti, neophodne stalne tenzije, smatra odgovorni urednik nedeljnika Vreme Filip Švarm, dok posalnica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić ističe da je došlo vreme da se pruži ruka pomirenja, ali da to neće da učine ni Beograd, ni Zagreb.

"Izbori se približavaju i onda se zaoštrava i retorika, gomila se količina gluposti, bezobrazluka i besprizornosti, a kad izbori prođu stvari će se malo smiriti", predviđa ona, uz opasku da perpetuiranje takvog scenarija ne služi pomirenju.

Rašković-Ivić je u serijalu Kvaka 23 Novinske agencije FoNet novinarki TamariSkrozza rekala da bi svako trebalo da pogleda u svoje istorijsko ogledalo i vidi gde je i "kad je bio žrtva, a kad je bio dželat".

Znatno pesimističnije, Švarm je uveren da je nacionalizam naša budućnost, zato što, kako ukazuje, ništa drugo ne možemo da proizvodimo, niti da stvorimo.

"Bez nacionalističke politike u Beogradu, pala bi nacionalistička politika u Zagrebu, i obrnuto. Bez nacionalističke politike u Zagrebu, pala bi nacionalistička politika u Beogradu", smatra Švarm.

"Oni jedni drugima trebaju više nego što možemo da zamislimo", izjavio je on za FoNet i predočio da te dve garniture na vlasti svojim biračima mogu da ponude samo mržnju.

Kako je ukazao, dve vlasti su komplementarne, a svoj legitimitet crpe iz prošlosti.

To će, po Švarmovom mišljenju, trajati sve dok ne dođu nove generacije političara i dok mladi ljudi od svojih roditelja ne dobiju iskren odgovor na pitanje šta su radili tokom rata.

Kada je u pitanju stalna revizija istorije na obe strane, Rašković-Ivić ističe da je sve to podseća na stari aforizam: "Budućnost nam je neizvesna, ali nam je prošlost još neizvesnija".

Prema njenom stavu, "nama je prošlost potpuno neizvesna, po prošlosti se stalno kopa, stalno se vade najgore stvari, spinuju se vesti".

Ona ne kaže da "nema i tačnih stvari koje se vade iz naftalina, ali način na koji se sve to radi je užasan i služi isključivo za homogenizaciju birača i jeftine političke poene".

Evropska unija suviše blago reaguje i na reviziju istorije i na stalne incidente, a morala bi da utiče, poručila je Rašković-Ivić, jer joj se "sve to ne dešava u dvorištu, nego u dnevnoj sobi".

S druge strane, Švarm smatra da su i u Srbiji i u Hrvatskoj na vlasti oni koji su izgubili u Drugom svetskom ratu, pa zato moraju da se bave revizijom, pokušavajući da nas uvere u svoju lažnu priču i tako daju "legitimitet tom svom orgijanju nacionalizma i šovinizma".

On nadu polaže u nove generacije koje im neće poverovati, jer će u suprotnom, kako je zaključio, "ovo biti pusti prostori". (kraj) zvs/ts 

Nema komentara.