Pisana verzija

28. 04. 2024

Došlo do lakata

Kada deo opozicije uradi nešto što je rekao da neće, tu su prste umešali Aleksandar Vučić, a možda čak i Kristofer Hil, smatra analitičar Dragomir Anđelković, dok lider stranke Novo lice Srbije Miloš Parandilović ocenjuje da opoziciija nema luksuz da prespava jedan izborni ciklus, zato što to učvršćuje Vučića na poziciji vlasti.

U Srbiji bi trebalo da dođe do smene generacije političara, istakao je Parandilović u serijalu Kvaka 23 Novinske agencije FoNet i primetio da su ljudi koji su istupili iz Srbije protiv nasilja i odlučili da izađu na izbore takođe uglavnom novi ljudi.

Kako je ukazao, ”među nama postoje čak i krupne političke razlike, ali je jedinstvo neophodno i nemamo pravo i luksuz da se delimo i svrstavamo u nekakve frontove u situaciji kada na vlasti imamo  hidru koja jede ovu državu i njenu budućnost”.

On smatra da je naivno verovati da Vučić, koji svoju vlast zasniva na represiji, diktaturi,  uništavanju demokratije i svih institucija,  može ”u poodmakloj fazi svoje vlasti” nešto realno i suštinski da popusti. 

 ”Opozicija mora biti svesna da Vučića mora da pobedi po njegovim pravilima igre, kao što je i Milošević pobeđen 5. oktobra, po njegovim pravilima igre”, rekao je Parandilović, uz opasku da opoziciji pobedu niko nećе dati na tacni. 

Evropa neće da se zgrane što deo opozicije ne izlazi na izbore, ocenio je on i izneo sumnju da Vučić korumpira evropske lidere ili njihove činovnike da posle izbora kažu da je izborni proces bio legitiman. 

S druge strane, Anđelković napominje da situacija u kojoj su izbori nelegalni i nelegitimni, otvara vrata za dalje delovanje u Briselu. 

On je u razgovoru s Tamarom Skrozza podsetio da je Vučić otvorio pregovaračko poglavljе 24, kojim je omogućeno mešanje EU u naše unutršnje poslove.

 ”Evropski parlament je zatražio od Evropske komisije da proglasi da su decembarski izori na svim nivoima bili nelegalni.

Ako i novi saziv Evropskog parlamenta donese istu odluku, Komisija će morati da reaguje, iako Vučić tamo ima prijatelje koji ga štite”, smatra Anđelković. 

Po njemu, deo opozicije koji izlazi na izbore, pripada kategoriji koja opoziciono delovanje doživljava kao egzistencionalno, kao način da se od nečega živi, a ne način borbe za nametanje svojih ideja. 

Pojavu Sava Manojlovića na izborima on vidi kao posledicu potrebe ”da ta nova, takozvana prozapadna opozicija” dobije neku vrstu kredibiliteta i prepoznatljivosti.  

”Njima treba novi lider, neko ko je prepoznatljiv, pa je tu iskopan Savo Manojlović koga svi znaju”, ocenjuje Anđelković, uz pretpostavku da sve to nije povezano samo s našim vlastima, već i sa ambasadorom Hilom. 

U tom kontekstu, on podseća na svojevremenu raspravu Hila i Manojlovića, tokom jedne akcije koju je pokret Kreni-promeni organizovao ispred američke ambasade.

 ”Da ja ili Vi ili neko treći sa svojim stavovima ode pred američku ambasadu, mislim da bi nas gađali flašama i oterali. A to što je američki ambasador izašao da se pred kamerama raspravi sa Manojlovićem, ukazuje da se radi o jednoj vrsti političkog pozorišta”, kaže Anđelković.

Istovremeno, Parandilović podržava kandidaturu Sava Manojlovića i naglašava da niko nema tapiju na političko delovanje, da svako ima pravo da se okuša. 

Po njegovom mišljenju, opozicija zbog podele oko izbora nije slabija, već naprotiv - jača. 

 ”Ovo je jedna mlađa generacija, otvorio se prostor za nove ljude i to nije tragedija, nije smak sveta”, ocenjuje on i tvrdi da ne treba 30 ili 40 godina da gledamo jedna ista lica kako ”ovde, u nekm svojim planovima, u nekoj svojoj podeli plena,zaluđuju narod koji se zato vrti u mestu”. 

Sagovornici FoNeta različito vide i tok i epilog izborne kampanje, pri čemu Anđelković misli da  ”političko telo opozicije ne gleda toliko na opoziciju, koliko na Vučića". 

Oni ne žele više Vučića, oni žele promene, uveren je Anđelković, koji upozorava da će opozicija propasti ukoliko bude bojkotovala sedeći i ćuteći. 

Njegov je stav da će opozicija itekako privući opoziciono nastrojene glasače ako krene da aktivno radi ono što je najavljivano - ako krene u aktivan bojkot i pasivan otpor.

Nasuprot njemu, Parandilović poručuje da se opozicija koja izlazi na izbore odlučila za borbu, da će imati pozitivnu kampanju i da nema prava da ljude koji misle svojom glavom ostavi na vetrometini, na milost i nemilost Vučiću i naprednjacima. 

 ”Mislim da je došlo do lakata i da ovo zlo moramo da skidamo. Zbog toga nema više vremena za razlike, nema više vremena za saplitanje opozicije, već da jedni drugima budemo podrška”, zaključio je Parandilović. (kraj) zvs/ts

Nema komentara.