Pisana verzija

21. 04. 2024

Srbija u napetosti

Debata o Rezoluciji o Srebrenici deo je geopolitičkih dešavanja i nije nužno koordinisana sa dešavanjima u Savetu Evrope, smatra Miloš Pavković iz Centra za evropske politike, dok Naim Leo Beširi iz Instituta za evropske poslove misli da buka koju je Vučić podigao povodom Saveta i Rezolucije služi da se skrene pažnja s pokradenih izbora u Beogradu.

On je u serijalu Kvaka 23 Novinske agencije FoNet ocenio da vlast već 12 godina opsežno kreira konfuznu armosferu i plasira teme koje se vrlo brzo zaborave i budu rešene onako kako je bilo predloženo na samom početku. 

Kako je ukazao, ta kakokfonija koju vlast pravi služi tome da građani ne bi razgovarali o izbornom procesu, kako izgledaju slobode, slobode medija, kako izgleda zdravstvo, kako izgledaju školstvo ili infrastruktura, i druge teme od suštinskog značaja za život.

”Iako danas u džepu možda imamo neki dinar više, mi smo u jednoj ozbiljnoj napetosti šta će biti sutra i verujem da nikada više nismo strahovali za svoju budućnost”, naglašava Beširi. 

S druge strane, i Miloš Pavković smatra da kritične nacionalne teme pogoduju vladajućoj koaliciji na izborima, zato što je njihova stratеgija da u kampanji, čak i na lokalnim izborima, odvlače birače na tu stranu. 

”Na taj način, iako su te konkretne odluke u međunarodnim organizacijama možda i na štetu Srbije, to  vlastima može ići na ruku u predstojećoj kampanji”, rekao je Pavković u razgovoru s Tamarom Skrozza. 

On, ipak, ukazuje da se odlukom Parlamentarne skupštine Saveta Evrope o usvajanju izveštaja o zahtevu Kosova da uđe u tu organizaciju, afirmiše Kosovo kao država, ali i da mu se otvaraju vrata za članstvo u drugim orgaziacijama. 

Prema tumačenju Pavkovića, to je takođe odlična stvar i za kampanju na predstojećim kosovskim izborima. 

”Tokom mandata Aljbina Kurtija, Kosovo nije uspelo da uveća broj međunarodnih priznanja, niti da se pridruži nekim ozbiljnijim institucijama, pa bi Savet Evrope bio jedan važan deo njegove zaostavštine kao premijera”, kaže on. 

Beširi dodaje da ulaskom Kosova u Savet Evrope građani Kosova najviše dobijaju, dok građani Srbije ne gube gotovo ništa. 

Kako je naglasio, ”Srbija definitivno neće eksplicitno priznati Kosovo kao nezavisnu državu i teško da bi bilo koja vlast to uradila, ali implicitno gledano, od priznavanja pasoša, priznavanja diploma, priznavanja grba, zvaničnika, gotovo sve ostale aspekte kosovske državnosti Beograd je odavno već priznao”. 

On još ocenjuje da Srbija 12 godina vodi ”šibicarsku” politiku koja nas je dovela na mesto na kome se nalazimo i na kojem, kako tvrdi, apsolutno zaslužujemo da budemo. 

”S jedne strane, potpuno se dekonstruiše opozija, a na međunarodnoj sceni se ili podiže ton, ili odlazi u uskršnji šoping u Pariz, kako bi se kupovinom aviona i sklapanjem poslova možda smanjio pritisak koji odatle dolazi”, kaže Beširi. 

Sagovornici FoNeta saglasni su u oceni da je ponašanje predstavnika Srbije u Parlamentarnoj Skupštini Saveta Evrope bilo neprimereno. 

”Kada odluke nisu u skladu sa našim nacionalnim interesima, pa čak i kada nisu možda ni u skladu sa međunarodnim pravom, postoje drugi mehanizmi reakcije, a ovakvo ponašanje nije najbolje rešenje za iskazivanje nezadovoljstva”, ukazuje Pavković, uz opasku da je to postao manir u proteklih nekoliko godina.  

Istovremeno, Beširi ocenjuje da se predstavnici Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope nepismeni, nedostojni te funkcije, da su obrukali i sebe, i građane Srbije. 

”Mi imamo vlast koja 12 godina ne bira najbolje među nama, one koje mogu da nas najbolje predstave, s najvišim znanjima, već bira najposlušnije, a ti najposlušniji su spremni da izgovore stvari koje nijedna zdravorazumska osoba ne bi izgovorila”, zaključuje Beširi. (kraj) zvs/ts

Nema komentara.