Pisana verzija

31. 03. 2024

Politika bez politike

Eventualni izlazak Srbije iz Saveta Evrope bio bi katastrofa, izjavio je u intervjuu FoNetu Vladimir Međak iz Evropskog pokreta u Srbiji, ali je predvideo da se to, ipak, neće dogoditi zbog teških posledica kojima bi bili izloženi i država i režim.

Članstvo u Savetu Evrope je politički preduslov za članstvo u Evropskoj uniji (EU), podsetio je Međak u serijalu Kvaka 23 i upozorio da bi izlazak iz te panevropske organizacije značio momentalnu suspenziju Sprorazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Bez tog sporazuma, nema izvoza u EU i nema primene Evropske povelje o osnovnim pravima, ukazao je Međak u razgovoru sa Zoranom Sekulićem i napomenuo da je SSP osnova bezviznog režima.

Ako nema SSP, nema bezviznog režima, što znači „nema izlaska napolje“, predočio je on i upozorio da izlaskom iz Saveta Evrope građani Srbije bukvalno ostaju na milost i nemilost domaćim vlastima i nemaju nikakvu mogućnost da pristupe Sudu za ljudska prava u Strazburu.

„Samim tim su ostavljeni na milost i nemilost bukvalno svemu što se ovde dešava, gde imovina nije garantovana, gde ljudski život nije garantovan, gde bezbednost nije garantovana i gde osnovna prava nisu garantovana, tako da to je jedan mehur koji bi odleteo na sve strane kada bi eksplodirao“, ukazao je Međak.

Upitan da li iz svega što je rekao proističe da bi evetualni izlazak iz Saveta Evrope označio kraj evrointegracija Srbije, on je odgovorio potvrdno i poručio da bi taj proces stao istog momenta.

Ne možete da budete članica Evropske unije (EU), a da niste članica Saveta Evrope i to bi nas stavilo u isti koš sa Rusijom i Belorusijom, protumačio je Međak.

Po njemu, proces pristupanja EU jedina je razlika koja „naš režim razlikuje od Lukašenka, pošto su mnoge druge stvari prilično slične“. 

Upitan da li je ulazak Kosova u međunarodne organizacije deo francusko-nemačkog plana, Međak je uzvratio da je to sada evropski plan, pošto su ga usvojile sve države članice, uključujući i ovih pet koje nisu priznale kosovsku nezavisnost.

U članu 4. tog plana piše da se Srbija neće protiviti članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama, dok član 5. kaže se da nećemo protiviti ni ulasku u EU, ali na taj deo, kako je objasnio, ne možemo da utičemo, kao što ne možemo da utičemo na članstvo u UN, koje direktno zavisi od veta u Savetu bezbednosti. 

Međak, međutim, ukazuje na problem da li smo Ohridski sporazum potpisali, prihvatili, namignuli ili samo klimnuli glavom, na koji način smo se obavezali, za šta donekle krivi i EU, jer nije pokazala visok stepen sposobnosti da vrlo jasno pokaže ko je tu šta prihvatio, a šta nije prihvatio. 

Uprkos tome, on tvrdi da se pitanje članstva Kosova u Savetu Evrope dugo kuvalo i konstatuje da smo imali više šansi da rusku agresiju na Ukrajinu iskoristimo tako što bismo Moskvi uveli sankcije.

Srbija je u UN osudila tu agresiju, glasala je za izbacivanje Rusije iz Saveta Evrope, ali te poteze nije uspela da valorizuje i poentira na drugoj strani, a sada se čudi što Kosovo ulazi u Savet Evrope.

Mi imamo politiku bez politike, ocenio je on, uveren da bi rejting Srbije bio potpuno drugačiji da je uvela sankcije Rusiji. 

Takođe, imali smo i Banjsku, koja očogledno nije bila spontana samoinicijativna aktivnost, koja je Aljbina Kurtija potpuno izvukla iz ćorsokaka u koji se sam ušao, rekao je Međak i naglasio da ne razume šta Srbija svojom politikom hoće da izvede.

 

Ako hoćemo da uđemo u EU i rešimo Kosovo u našu korist, propustili smo gomilu zicera. Šta mi hoćemo? Šta je naša politika, upitao je Međak i ocenio da vlast sve radi pogrešno ako na bilo koji način hoće da sačuva svoju poziciju na Kosovu i da Srbi ostanu na Kosovu.

Daje, ali ni to ne uspeva da valorizuje, kako za Srbe na Kosovu, tako i za državu Srbiju, obrazložio je on, dok je za incijativu Rusije da Savet bezbednosti raspravlja o NATO agresiju na SR Jugoslaviju rekao da kasni 25 godina.

Rusija ima svoje interese i sada instrumentalizuje tu temu kako bi opravdala to što radi u Ukrajini, jer je NATO je prvi prekršio Povelju UN i napao suverenu državu 1999.godine, pa misli da može i ona, po principu ako je mogao  NATO, možemo i mi, protumačio je Međak.

Prema njegovoj proceni, Rusija će tu paralelu pokušavati da eksploatiše sve dok je bude potrebno.

On je prilično siguran da će pitanja Kosova i Ukrajine u nekom trenutku u UN biti povezana, kako bi i Rusija imala da stavi na pregovarački ono što traži u Ukrajini.

Napominjući da se to radi preko leđa Srbije, on je primetio i da vlasti u Beogradu nedavni teroristički akt u Moskvi koriste za svoje interese, militarizacijom i uvođenjem naoružanih patrola na ulicama gradova.

„To je više pokazivanje moći, odnosno nemoći, i pokušaj da iskoristiš medijski fokus na nečemu za sopstvene lične potrebe“, rekao je Međak, koji misli da su poruke o ugroženim državnim i nacionalnim interesima motivisane željom vlasti da mobiliše svoje birače.

Da se okupe oko vođe, koji će ih spasiti, jer su ugroženi. Od koga? Nemamo pojma, smatra Međak i ukazuje na standardni modus vlasti da stalno produkuje tenzije i opasnosti.

Na kraju, ako se nešto i desi, niko neće ni verovati i to upravo zbog hiperprodukcije problema, rekao je on i pocenio da su dizanje tenzija i konflikti vidljivi na svakom ćošku.

Nivo nenormalnosti kod nas je toliki da će jednom da eksplodira, samo je pitanje na koju stranu i gde će da pukne taj balon, rekao je Međak, ali je napomenuo da on  može da pukne samo na domaćoj sceni.

Povodom poziva predsednice Skupštine Srbije opoziciji na dijalog o izbornim uslovima, on je istakao da treba razgovarati, ali misli da Ana Brnabić taj dijalog ne može da vodi.

Ona neće donositi nikakve odluke, već će raditi šta joj se kaže, a nije ni osoba koja može da doprinese bilo kakvom smirivanju, jer ona je jedan od uzročnika podizanja tenzija, ocenio je Međak, koji misli da bi dijalog zato trebalo da se vodi uz posredovanje OEBS. 

Po njemu, sada je samo pitanje da li vlast hoće da demontira bure baruta, na kojem fitilj polako tinja. 

„Oni su bure baruta namestili, oni su fitilj upalili i oni jedini mogu da ga demontiraju. Kod njih su sve poluge odluka i vlasti, odlučivanje je na njihovoj strani, a ja ne vidim njihovu spremnost da se tako nešto uradi“, konstatovao je Međak.

Kako je predvideo, dijalog će biti pokušaj još jednog šminkanja da bi vlast pokazala da je nešto uradila i da preporuke ODIHR više nisu atak na našu suverenost i nezavisnost, niti ultimatum iz 1914.godine, već da je spremna da ih ispuni.

To je nastavak šizofrene politike za spoljašnju i unutrašnju javnost, rekao je Međak, ali je istakao da se opozicija okupljena oko Srbije protiv nasilja već nametnula kao partner međunarodnoj zajednici.

Bitno je da toj opoziciji osnova  bude proevropska orijentacija, koja podrazumeva teme kao što su vladavina prava, evropske integracije, sankcije Rusiji i pitanje Kosova, nabrojao je Međak i predočio da bilo koja naredna vlast ne može da kaže da ne prihvata ono što je Vučić prihvatio.

Upitan da li veruje u institucionalni rasplet političke krize u Srbiji, on je odgovorio da krizu može da reši jedino dogovor, a ne institucije, jer samo vlast može da spusti konfliktni potencijal u društvu i deminira celu situaciju.

Na dodatno pitanje šta će se dogoditi ako vlast to ne želi, Međak je uzvrati da onda nastavljamo dalje dok to sve ne pukne, jer treće opcije jednostavno nema. 

Ili smanjivanje konfliktnog potencijala ili će u jednom trenutku cela situacija eksplodirati. Iz krugova vlasti afere cure na sve strane, što govori da stvari iznutra ne funkcionišu. To se nije događalo pre pet godina, a sada se događa, zaključio je Međak. (kraj) def 

Nema komentara.