Pisana verzija

31. 03. 2024

Objekti umesto subjekti

Eventualni ulazak Kosova u Savet Evrope (SE) mogao bi da bude koristan za kosovske Srbe zbog mehanizama na koji mogu da se pozivaju u slučaju kršenja ljudskih i građanskih prava, uveren je Igor Novaković iz ISAC fonda, dok Dragiša Mijačić iz Instituta za teritorijalni ekonomski razvoj misli da je dobro da Kosovo uđe u sistem kontrole kao što je SE.

On je u serijalu Kvaka 23 Novinske agencije FoNet ipak napomenuo da se međunarodna zajednica neće tako lako odreći mehanizma pritiska na Prištinu davanjem kart blanša za članstvo u Savet Evrope. 

”Mislim da će se do kraja maja, kada odlučuje Komitet ministara, gledati šta radi Kosovo -  da li će se i dalje ponašati  jednostrano, pre svega na severu Kosova, a kako će se ponašati u odnosima dijaloga", predviđa Mijačić. 

Kako je ukazao u razgovoru s Tamarom Skrozza, u svemu tome ima i gorčine, jer Priština članstvo u Savetu Evrope može dobiti i pre formiranja Zajednice srpskih opština, što ”najviše frustrira, ne samo srpski narod, nego i vlasti u Beogradu”. 

On razume da se predsednik Srbije Aleksndar Vučić oseća povređenim i uvređenim, i napominje da mi ne znamo šta se dogovaralo iza zatvorenih vrata. 

”Moguće je da je došlo do nekih obećanja, ali nijedna vlada zapadne hemisfere nije se obavezala na ono za šta on smatra da je prevaren”, objašnjava Mijačić.

S druge strane, kako je podsetio, Vučić se obavezao da neće sprečavati članstvo Kosova u međunarodnim institucijama i da se trenutno dešava implementacija onoga na šta se sam obavezao.

I Novaković smatra da Beograd, uprkos prihvatanju Ohridskog i Briselskog sporazuma, ima pravo na  nezadovoljstvo, jer prethodni sporazumi nisu u potpunosti primenjeni, pre svega oni iz 2013. i 2015. godine. 

Pitanje Zajednice srpskih opština je ključna tačka u prvom briselskom sporazumu, rekao je on FoNetu i ocenio da Kosovo sada dobija određenu vrstu nagrade, iako je jedino što je urađeno prihvatanje odluke njihovog ustavnog suda od pre šest godina o imovini manastira Dečani.

On, ipak, smatra da postoje konkretni razlozi za ulazak u proces prijema Kosova u Savet Evrope. 

”Mnogo je govora da će se eventualnim dolaskom Donalda Trampa na čelo SAD možda promeniti i američka politika prema Kosovu, pa je za pojedine evropske države bilo značajno da dobiju dodatnu potvrdu kosovskog subjektiviteta pre nego što do takve promene dođe”, objašnjava Novaković.

Njegovo je mišljenje i da se ulaskom Kosova u Savet Evrope stvara mehanizam kojim će Evropska unija dobiti mnogo jače metode za pritisak na Prištinu da ispuni ono što je obećala. 

Najavu da će Srbija izaći iz Saveta Evrope, ukoliko Kosovo bude primljeno u tu organizaciju, sagovornici Kvake 23 ne smatraju realnom. 

Novaković ocenjuje da bi se izlaskom poslao važan signal o poziciji Srbije prema vrednostima Evropske unije i ugrozio proces evropskih integracija, dok Mijačić podseća da Srbija od Razvojne banke Saveta Evrope trenutno ima 800 miliona evra u investicijama. 

”Prilično sam siguran da ni predsednik, a ni vlada Srbije, neće dozvoliti da se tako lako odreknu i tog novca i tih ugovornih obaveza”, naglasio je Mijačić. Takođe, sagovornici su saglasni u oceni da u bližoj budućnosti neće doći do bitnijih pomaka po pitanju Kosova. 

”Po svojoj prilici, Kosovo ide na vanredne izbore u junu i samim tim, uz izbore u EU, mi do ishoda američkih izbora do američkih nećemo imati neko praktično smirivanje situacije”, procenjuje Novaković. 

S druge strane, Mijačić smatra da su se ova i prethodne vlade izgubile u tome šta se želi postići i da je jedini cilj postalo trajanje, odlaganje rešenja, nedostatak volje za rešavanje problema običnih ljudi i više fokusa na opšte probleme i filozofske zamisli. 

”Rešenja koja se traže u procesu normalizacije i dijaloga nemaju za cilj rešavanje pitanja običnog čoveka, i građani su objekti, a ne subjekti svih tih priča”, zaključio je Mijačić. (kraj) zvs/ts

Nema komentara.