Pisana verzija

11. 02. 2024

Prljavština ispod tepiha

Ono što vlast radi potpuno je nepojmljivo za Evropu i mislim da su potrošili sve kredite koje su imali, smatra lider stranke Srbija Centar, Zdravko Ponoš, dok predsednik Demokratske stranke, Zoran Lutovac, napominje da nije u redu da u Srbiji podršku Evrope dobija neko ko gazi po svim evropskim vrednostima.

On je u serijalu Kvaka 23 Novinske agencije FoNet ocenio da će se stvari pomeriti nabolje i da će se stvoriti uslovi za slobodne i poštene izbore ukoliko Evropska unija (EU) više ne bude podržavala stabilokratiju, nego stvarnu demokratiju. 

”Za nas je neprihvatljivo da imamo stabilnost u siromaštvu, bedi i diktaturi. Mi hoćemo podršku za demokratske procese, za uređenu državu i društvo pravde, i to je ono što zahtevamo od Evrope”, kaže Lutovac. 

S druge strane, Ponoš napominje da će rezolucija Evropskog parlamenta prilično urušiti kreditni rejting Srbije i učiniti je nepodesnom za strane investicije. 

Kako je ukazao u razgovoru s Tamarom Skrozza, vlast upravlja stranim investicijama na koruptivan način i ako nema toga, "seče im se grana na kojoj sede”. 

Ponoša raduje to što je rezolucija toliko tvrda i što će izveštaj ODHIR o izborima biti oštar, ali mu je istovremeno neprijatno zbog načina na koji se u EU priča o Srbiji. 

”To je kao neka prljavština koja se nakupila ispod tepiha, a opozicija je podigla taj tepih”, ocenio je on i naglasio da to mora da se raščisti, da bi se stanje sredilo. 

Prema njegovim rečima, vlast je na konstitutivnoj sednici Skupštine Srbije zloupotrebila instituciju parlamenta dovođenjem policije.

S druge strane, ponašanje opozicije bilo je najpristojnije i najodmerenije, kako bi iskazala neslaganje, i istovremeno ispoštovala instituciju i položila zakletvu narodu, istakao je Ponoš. 

”Vlast se nadala da opozicija neće ući u parlament, da ćemo ostati sa strane i da nećemo koristiti priliku da razotkrijemo prirodu ove vlasti”,  protumačio je on i ocenio da bi ovo trebalo da bude poslednji parlament u kojem aktuelna vlast ima većinu. 

Ponošev je stav da je jedini izlaz iz ove situacije uspostavljanje izvršnog mehanizma za sprovođenje izbora, što će se raditi uz učešće vlasti, opozicije i ”nekog drugog sa strane i iz sveta”.

Za razliku od njega, Lutovac misli da je na parlamentarnom zasedanju konstituisan saziv zasnovan na pokradenim izborima i da mu DS zbog toga nije prisustvovala. 

Po njemu, policija i haos u parlamentu su prirodno okruženje ove vlasti. 

”Oni su ti koji su navikli da na taj način učestvuju u političkom životu i nisu zainteresovani za dijalog, već sprovode agendu zaštite interesa jednog čoveka i klike oko njega”, ukazao je Lutovac.

Kako je naglasio, DS ne dozvoljava konstituisanje parlamenta pre nego što iscrpi sva moguća sredstva da ga ospore - institucionalno pred Ustavnim sudom, na međunarodnom planu i pred građanima. 

”Ako uspemo, skupština se neće ni sazvati, a ako ne uspemo, nastavićemo tu borbu kroz instituciju parlamenta”, objasnio je Lutovac i zaključio da u ovim okolnostima, novi saziv parlamenta nije održiv na duži rok. (kraj) zvs/ts

Nema komentara.