Pisana verzija

27. 11. 2022

Pospremanje regiona

Zapad procenjuje da Rusija može da podmetne mali požar u regionu i zato žuri da zapakuje neko održivije rešenje na Kosovu, smatra lider pokreta SRCE Zdravko Ponoš, dok Bojan Elek iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku vidi ”polupodizanje tenzija” kao dimnu zavesu i način da se pregovori nastave, a konačni sporazum zapravo odloži.

On je u serijalu Kvaka 23 Novinske agencije FoNet ocenio da francusko-nemački ”non- pejper” ne odgovara ni Beogradu, ni Prištini, pa je zato lakše da se potežu tehnička pitanja o kojima se može beskonačno pregovarati. 

Kako je ukazao, ovaj dokument nudi rešenje tipa dve Nemačke i ne pominje eksplicitno priznanje Kosova, ali i ne isključuje mogućnost da Kosovo uđe u Ujedinjene nacije (UN). 

”To je na neki način prećutno priznanje kosovskog suvereniteta, ali bez pominjanja priznanja nezavisnosti, što je ujedno i razlog zbog čega je to toliko teško prodati i jednoj i drugoj strani”, tvrdi Elek. 

Po njegovom mišljenju, na Zapadu postoji žurba da se kosovsko pitanje reši što pre, jer je u kontekstu rata u Ukrajini izgubljeno strpljenje za probleme Kosova i Srbije. 

Istovremeno, Ponoš je FoNetu rekao da će Zapad pokušati da ”pospremi region” putem dva mehanizma - integracija u EU i većeg prisustva evroatlantskog sistema bezbedosti. 

On je u razgovoru s Tamarom Skrozza protumačio da Kosovo očigledno ne može da uđe ni u UN, ni u EU.

Da bi ga SAD ”ugurale u NATO”,  neophodna je i saglasnost onih članica koje nisu priznale Kosovo, napomenuo je Ponoš. 

Prema njegovom vidjenju, ”najveća zamka pregovora je da se napravi neki gest koji bi onima koji nisu priznali Kosovo bio pokriće, znak, da ga propuste u NATO".

Za Srbiju bi noćna mora bila da Kosovo uđe u NATO, a da mi ostanemo van EU, upozorio je Ponoš. 

On  je skrenuo pažnju i na to da su se Amerikanci vratili u region, na neki način nezadovoljni onim što je Evropa do sada uradila. 

”Proces proširenja je zaglavljen, stvari nisu napredovale i sad se u tom ubrzanju svaka strana pozicionira, gleda kako da pred finalne razgovore, zauzme što bolju poziciju”, obrazložio je Ponoš.

On smatra da je ”to jedan racionalan momenat koji može da opravda ponašanje i vlasti u Prištini i vlasti u Beogradu”. 

Sagovornici FoNeta saglasni su da na Kosovu neće doći do oružanog sukoba, kao i da ni jedan akter iz Beograda ne bi politički preživeo formalno priznanje Kosova. 

Kakav crni rat? Ko će da ratuje? Ko koga može da pusti u rat ovde?, Pa i ta priča – mi ćemo to da sprečimo vojnom silom. Kako će da spreče? Tako što turira kamione i tenkove na rubu administrativne linije, upitao je Ponoš i konstatovao da je "to i ovima u Prištini smešno”. 

On još podseća da se svaka situacija podgreva upozorenjima o ratnom sukobu, tako da ljudi bilo kakav dogovor doživljavaju kao olakšanje, jer nema rata. 

”U praksi, svako njihovo pregovaranje završi se porazom, jer Kurti, iako uživa sve manje podrške na Zapadu, realno pobeđuje na terenu”, tvrdi Ponoš. 

Uveren je da Srbiji neće biti bolje šta god da Vučić isporuči Zapadu, kao i da će sve što isporuči biti samo ustupak njegovom opstanku na vlasti. 

„Ako im isporuči - neće im više biti potreban, a ako ne isporuči, već će im se zgaditi, jer je predugo obećavao”, rekao je Ponoš, koji misli da je Vučić "potrošen, kako god da se okrene". 

S druge strane, iako ne isključuje lokalne incidente, Elek upozorava da bi bilo kakav sukob ili ulazak srpskih oružanih snaga na Kosovo vodio u direktan sukob sa NATO. 

On je ”siguran da su to crvene linije koje svi u Beogradu razumeju, uprkos čestom naoružavanju, ili podizanju MIG-ova na dron”. 
Prema Elekovoj oceni, Vučić ne mora ništa da radi da bi, ”pored ovakvog Kurtija ”, izgledao kao najkonstruktivniji lider, rekao je Elek. 

”On je 10 godina proveo uništavajući sve institucije i preuzimajući svu moć i odgovornost, pa bi zaista bilo u najmanju ruku kukavički da sada deli odgovornost, kad je on jedini koji se pita o bilo čemu”, zaključio je Elek. (kraj) zvs/ts 

Nema komentara.