Pisana verzija

06. 11. 2022

Trenutak se približava

Aleksandar Vučić se poigrava sudbinom Srba na Kosovu i svesno žrtvuje Kosovo da bi kupio dodatni prostor za funkcionisanje vlasti na sadašnji način, smatra politički analitičar Dragomir Anđelković, dok poslanica DS Tatjana Soldatović Manojlović misli da i Vučić i AlJbin Kurti poteze i poruke baziraju na onome što doprinosi njihovoj popularnosti.

Ukazujući da su Vučić i Kurti populisti, ona je u serijalu Kvaka 23 Novinske agencije FoNet  podizanje borbene gotovosti označila kao farsu i još jednu predstavu.

To je,  međutim, opasno, zato što na Kosovu jedna varnica može da izazove incidente čije razmere ne možemo da predvidimo, upozorila je Soldatović Manojlović. 

Ona se ne bi igrala sa tim da je na mestu onih koji "vode svoja politička prepucavanja, manipulišući bezbednošću, strahovima i egzistencijom ljudi koji tu žive”. 

Kako je ocenila, Srpska lista je ćerka firma Srpske napredne stranke, čija je uloga da obezbedi ”rezervoar glasova” do kojih dolazi svim raspoloživim sredstvima, pre svega manipulacijom i ucenom. 

Soldatović Manojlović još podseća da su predstavnici Srpske liste u prištinskim institucijama dobijali visoke plate, pa se pita šta su zapravo radili i šta je njihova misija. 

Takođe, njena je ocena da se novac koji se iz budžeta Republike Srbije izdvaja za poboljšanje života Srba na Kosovu nenamenski troši. 

”Da su ta sredstva završila gde je trebalo, Srbi bi tamo imali standard poput Švajcaraca, a zapravo žive na ivici egzistencije ili ispod nje”, ukazala je ona, uz opasku da predstavnici Srpske liste, istovremeno, zidaju stambene blokove u Mitrovici.

S druge strane, Anđelković tvrdi da Kurti koristi ukrajinsku krizu da bi ubrzao ono što očekuje da će se dogoditi u dogledno vreme, a što je Beograd spreman da prepusti, samo kasnije. 

Kako kaže, Beograd prepušta Srbe njihovoj sudbini onom brzinom koja neće izazvati posledice u samoj Srbiji i sukcesivnim ustupcima uspeva da obezbedi da Zapad toleriše model vladavine koji nije u skladu sa demokratskim normama. 

”Vučić verovatno gleda kako da pliva između Scile i Haribde, da zadovoljava Zapad do određene tačke, a da ipak odlaže ono što im je obećao koliko god može, da ne bi imao eksploziju u kući, jer ne zna kako će se to završiti”, navodi Anđelković. 

Po njemu, Kurti ima bolje odnose s Nemačkom, nego sa SAD, ali se više plaši Amerike, dok je Vučić ”nesumnjivo došao na vlast uz jednu vrstu dogovora sa Amerikancima”, a kasnije se dogovarao i sa Angelom Merkel.  

Kako tvrdi, Vučić je spreman, radi produžetka svog roka trajanja, da povuče i neke poteze koji se na Zapadu ne ocenjuju najbolje, ali se ni on, ni Kurti, neće suprotstaviti ključnim zapadnim centrima moći, jer su borbeni samo dok je to bezbedno za njih. 

Anđelkovićeva je procena da će se pitanje tablica razrešiti navodnim kompromisima, da će možda privremeno biti i vraćene tablice sa oznakom KS, ali da će na kraju biti ukinute tablice Srbije. 

”Stvar će da se razvlači do tačke kada se na dnevnom redu bude našlo statusno rešavanje kosovskog pitanja. Možda se taj trenutak i približava, uz sve eksplozije koje to može da donese i unutar Srbije i u regionu”, zaključio je Anđelković u razgovoru za FoNet.  (kraj) zvs/ts 

Nema komentara.