Pisana verzija

30. 10. 2022

Za svakog po nešto

Sa Anom Brnabić vladajuća koalicija zadržava predvidljivost, ne otvara se veliko pitanje novog premijera i ide se po sigurnom tlu, izjavio je FoNetu izvršni direktor CESID Bojan Klačar.

On je u serijalu Kvaka 23 negirao tezu da je poslušnost jedna od njenih kvalifikacijai za premijersku poziciju. 

Prema njegovom viđenju, Ana Brnabić jeste neko ko je lojalan stranci, neko ko je veoma dosledan u implementiranju svih odluka stranke, ali "ona u te stvari veruje”.

U hijerarhiji Srpske napredne stranke (SNS), kao i drugih stranaka, moglo bi da se nađe mnogo onih koji imaju samo taj kvalitete da su poslušni, ocenio je Klaćar u razgovoru s Tamarom Skrozza. 

Kako je protumaćio,  pri formiranju nove vlade vodilo se računa da se za svakog nađe po nešto, što je i u skladu s politikom SNS, koja ima birače u svim ciljnim grupama. 

Po njemu, otišlo se možda ”korak napred ka Evropi” u odnosu na prethodnu, ali se išlo na imena koja ne izazivaju velike kontroverze. 

Kako kaže, sigurno je da će Aleksandar Vučić biti ključni donosilac odluka, ali ne bi trebalo minimizirati ni uticaj Ane Brnabić, kao ni uticaj nekih drugih ljudi koji sede u Vladi. 

”Postoji narativ da je potpuno svejedno ko će biti u Vladi, jer je Aleksandar Vučić isključivi donosilac odluka, neko ko kreira najvažnije spoljne i unutrašnje politike, ali ja se ne bih složio s tim”, decidan je Klačar. 

Po njemu, ”apsolutno nije svejedno” ko obavlja posao po resorima, jer ministri na kraju uvek imaju dosta autonomije koja nije direktno povezana sa uticajem vrha stranke. 

Klačar dozvoljava mogućnost da je nastup bivše ministarke Zorane Mihajlović, tokom kojeg je oštro napala Vladu, trebalo da zataška njenu eventualnu odgovornost za probleme u EPS. 

S druge strane, on joj ne predviđa siguran nastavak političke karijere. 

”Uticaj Zorane Mihajlović puno je veći u onome što možemo zvati donosioci odluka, zainteresovane strane ili elita međunarodne organizacije, nego što je njen uticaj među biračima”, objašnjava Klačar.

Prema njegovim rečima, uticaj  među donosiocima odluka nije zanemarljiv kapital ako neko bude bio spreman da ga iskoristi. 

Činjenicu da je imena novih ministara objavio Aleksandar Vučić posle sednice Glavnog odbora SNS, Klačar vidi kao nastavak njegove prakse da sa pozicija predsednika stranke preuzima i saopštavanje svih važnih odluka. 

On ističe da je to pravno gledajući legalno, jer Ustav nije isključio mogućnost da se istovremeno obavljaju funkcije predsednika države i predsednika stranke. 

”Ustav predviđa da predsednik države ne sme da obavlja profesionalnu ili javnu funkciju, ali je još savezni Ustavni sud svojevremeno rekao da pozicija predsednika stranke nije ni profesionalna ni javna, već privatna funkcija”, obrazlaže Klačar.

To bi, kako je zaključio, u budućnosti trebalo da se reguliše na drugačijim osnovama. (kraj) zvs/ts

Nema komentara.