Pisana verzija

31. 07. 2022

Od meke do tvrde moći

Srbija u nikada nije bila ovoliko proruski orijentisana, a svaki političar koji želi da dobije ozbiljniju podršku u javnom mnjenju mora bukvalno da se osloni na Rusiju, smatra psiholog Žarko Korać, dok predsednik Nove DSS Miloš Jovanović ocenjuje da bi Srbija, ukoliko bi sada okrenula leđa Rusiji, ”sišla sa istorijske scene”.

On je u serijalu Kvaka 23 Novinske agencije FoNet napomenuo da je između Srbije i Rusije uvek postojala relativna bliskost, a da tome trenutno doprinosi i ukrajinska kriza. 

„Uveren sam da je to sukob Zapada i Ruske Federacije, da se tu čak može učitati neka vrsta vrednosnog civilizacijskog sukoba i da je u tom sukobu narod ove zemlje nekako instinktivno bliži ruskom delu sveta nego ovom drugom”, procenio je Jovanović u razgovoru s Tamarom Skrozza. 

Po njemu, Rusija se - kao i svaka imperija - ponaša imperijalno i da se s njom ne može biti u partnerskom odnosu. 

Prema Jovanovićevom mišljenju, „sve te velike sile traže podanike pre nego partnere, one koji će ih slušati u svemu, a Srbija, koja je mnogo platila za svoju slobodu i nezavisnost, ne bi smela da se potčini bilo kome ni na Zapadu, ni na Istoku”.

On još ocenjuje da između ruskog i srpskog predsednika nema bliskosti, ali da je Aleksandar Vučić vrhunski tehnolog vlasti koji zna da Vladimir Putin uživa veliko poverenje među građanima i da će mu svako slikanje s njim doneti političke poene. 

Sve što objavljuju tabloidi potiče od vlasti, smatra Jovanović, ali istovremeno misli da oni proruski narativ ne plasiraju dubinski, već upravo ”na nivou tabloida”. 

S druge strane, Korać ukazuje da je Vučić omogućio rusku strategiju ciljanja na ovdašnje medije, da su tabloidi u službi Moskve i da Rusija plaća veliki broj novinara i glavnih urednika. 

On podseća da toga nije bilo u vreme vladavine Slobodana Miloševića, koji nije imao poverenja u Rusiju, a vodio je računa i da mu bliskost s njom ne smanji manevarski prostor u odnosu na Zapad.

Korać kaže da toga nije bilo ni u vreme kada je on bio u vlasti, što upućuje na zaključak da su Rusi tako procenili ili se dogovorili s Vučićem. 

„Srbija je jedina zemlja u regionu gde oni mogu da prodru svojom propagandom da bi ostvarili politički uticaj”, predočio je Korać i upozorio da ”meka moć” dovodi do ”tvrde moći” i izbora izrazito proputinovskih i proruskih političara. 

On odnos ruskog i srpskog predsednika vidi kao licemeran - Putin Vučiću ništa ne veruje, a Vučić koristi Putina da bi se učvrstio na vlasti. 

„Vučić je inače kao jedna želatinozna masa, koja se u datom trenutku uvek prilagodi jakom i moćnom lideru s kojim razgovara.Ništa se više ne prilagođava Putinu, nego što se svojevremeno prilagođavao  Angeli Merkel”, protumačio je Korać.  

Po njegovom mišljenju, cena za neuvođenje sankcija Rusiji već je plaćena time što su prekinuti pregovori sa Evropskom unijom (EU) i što nam u junu nije otvoren pregovarački klaster. 

„Nema prosto razgovora, kraj, završeno je”, zaključio je Korać u razgovoru za FoNet.  (kraj) zvs/ts

Nema komentara.