Pisana verzija

03. 10. 2021

Svakome pomalo

Albin Kurti je prešao granicu tolerancije za Vašington i meni je drago što je to uradio, ističe poslanik SNS Dragan Šormaz, dok Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose smatra da Kurti, kao i Aleksandar Vučić, svakoga sluša i svakome daje pomalo, ali da je nepredvidiv i opasan zato što "najviše gura svoju viziju“.

Janjić je u serijalu Kvaka 23 Novinske agencije FoNet predvideo da će kosovska kriza još dugo trajati i ocenio da "veliki igrači" koriste pitanje statusa Kosova kako bi se ona po potrebi obnavljala. 

Prema njegovom mišljenju, proces mora da se skrati, da bude manje sastanaka, manje upetljanih ljudi i manje tehničkog dijaloga koji je besmislen. 

Srbiji ne odgovara propast dijaloga u Briselu, gde bi trebalo postići sveobuhvatni sporazum koji se neće ticati statusa, rekao je Janjić u razgovoru sa Tamarom Skrozza. 

"Osnovni lek je da shvatiš da si bolestan, da si devedesetih izgubio kontrolu nad Kosovom i da to više nije tvoja kolonija, ako si je tako tretirao“, predočio je Janjić.

On smatra da je Kosovo i svojom poslednjom akcijom s registarskim tablicama dokazalo suverenitet na celoj teritoriji. 

S druge strane, Janjić je primetio da je Srbija svojim ponašanjem pokazala da nije vojno neutralna i da je anti - NATO orijentisana. 

Kad je vojska već toliko ponižena sa malim platama, ne treba je ponižavati tako što ćete je postrojavati pred jednim ambasadorom, "a pogotovo ne pred ambasadorom Rusije“, kaže Janjić. 

Kako ocenjuje, poseta ruskog ambasadora trupama Vojske Srbije na administrativnoj liniji bila je očigledna manipulacija, dok su poruke ruskih zvaničnika tempirane da "gurnu Srbiju što dublje“. 

I Šormaz smatra da je poseta ruskog ambasadora bila greška i da nije trebalo da mu se dopusti da to uradi, jer to nije bilo u interesu Srbije. 

On predviđa da će odlučujuću ulogu u rešavanju kosovske krize imati Vašington, koji će "nas uvek saslušati i gledati da nađe kompromisno rešenje“. 

Podizanje borbene gotovosti vojnih snaga Srbije, Šormaz vidi kao odgovor na činjenicu da je Kurti "prvi počeo sve“ i zveckao oružjem. 

"Naše oružje je  urliknulo, nije zveckalo, ali da nije bilo zveckanja, ne bi bilo ni urlikanja", objašnjava poslanik SNS. 

Njegovo je viđenje da Kurti nikoga ne sluša i da još nije naučio šta je politika, a da je kriza u vezi sa registarskim tablicama pokušaj političke manipulacije pred predstojeće izbore na Kosovu. 

"Narod je siromašan, jadan, nema posla nema ništa i onda je lako njime manipulisati. I Kurti to radi“, uveren je Šormaz. 

On misli da je saradnja sa NATO sada i bolja nego ranije, jer je "Srbija pokazala ozbiljnost“, a mnogo toga rešio je i razgovor Vučića i generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga. 

Kako kaže, Priština nije uspela u svom naumu, jer su "naši građani pokazali da ih se ne plaše". 

"Oni tu vrstu straha koju su hteli da izazovu, ili da pokažu kako su država, nisu uspeli da postignu“, zaključio je Šormaz u razgovoru za FoNet. (kraj) zvs/ts 




Nema komentara.