Pisana verzija

13. 12. 2020

Zora će da svane

Evropa je najzad shvatila da ima posla sa jednim diktatorskim, autoritarnim, nedemokratskim režimom, koji suštinski ne želi da uđe u Evropu, smatra profesorka FPN Jelena Đorđević, dok Slobodan Zečević iz Instituta za evropske studije podseća da ni u slučaju drugih država sa naznakama autoritarizma, pregovori o članstvu u EU nisu mogli da napreduju.

On je u serijalu Kvaka 23 Novinske agencije FoNet objasnio da je to "osnova, klasika“, i da nema ulaska u Uniju, ako ne postoji funkcionalni demokratski politički sistem.

"Kod jednog dela poslanika u Evropskom parlamentu, naročito kod nemačkih, prisutna je teza da Srbija ne ispunjava elementarni uslov za ulazak u EU i da država koja nema višestranački parlament nema šta da traži u nastavku pregovora“, predočio je Zečević. 

Kako je rekao novinarki Tamari Skrozza,  evropske institucije nisu zadovoljne reformom pravosuđa i primenom medijske strategije, pa će sačekati iduću godinu da odluče hoće li nastaviti pregovore, hoće li ih zamrznuti, ili zvanično objaviti da su pregovori sa Srbijom prekinuti.

I profesorka Đorđević ističe ća da je Evropa naš jedini put, ali prema pravilima i standardima koji moraju da se poštuju, počevši od vladavine prava. 

Ona, ipak, smatra da činjenica da ove godine nije otvoreno ni jedno poglavlje ništa ne znači za većinu građana, jer već godinama žive u antievropskoj propagandi.

Osvrćući se na stanje u parlamentu, Đorđević je FoNetu izjavila da je upravo ta institucija zgodna da "zaokruži propagandu“ i da, zahvaljujući njoj, glasači Aleksandra Vučića imaju priliku da neprekidno gledaju jednu istu priču.

Prema njenom tumačenju, "to bildovanje animoziteta, mržnje, prema neprijateljima koji pripadaju drugoj strani, ima izvesno katartično dejstvo na ljude koji su zapravo jezivo zaplašeni, očajni, nesrećni, puni nekog besa, koji sada lepo mogu da usmere“.

Kako podseća, to je stari sistem koji oduvek funkcioniše, pronađe se žrtveno jagnje, u ovom slučaju Dragan Đilas i mediji,  i onda se opšte nezadovoljstvo prazni u mržnji prema "tom nesretniku na kojeg su pali svi gresi ovog sveta“.

Taj skup "igoranata i potpuno nezainteresovanih" ljudi koji sede u Skupštini, uverena je Đorđević, "ne ume ni da pročita zakone o kojima bi trebalo da razgovaraju“ i zato im je jako teško da eventualno razgovaraju o temama koje su na dnevnom redu.

Ona smatra da "mi, nažalost, nikada nismo ni stigli do političke kulture koja je prepoznala značaj parlamenta, tako da je to za veliki broj građana možda čak i nešto normalno“.

Nerazumevanje pravog smisla parlamentarizma je strašno zbog toga što produžava "našu naviku da pristajemo na autoritarne režime, da volimo vođe, da slušamo samo jedan glas i da ćutimo“, objasnila je Đorđević.

S druge strane, Zečević podseća da je Srbija nekada imala demokratski parlamentarni sistem, da je 1835. usvojen Ustav koji je bio bolji nego svi drugi tada postojeći, da je 1903. postojao jedan "normalan, višestranački parlamentarni režim“, dok sada "dolazimo u situaciju da smo iza država koje tada nisu imale čak ni državu“.

On smatra da u 21.veku ne možemo da težimo modelu u kojem jedna stranka ne prihvata kritiku i da svakog ko kritikuje, treba napasti i ućutkati u korenu.

"Nećete vi sprečiti da zora svane, ako petlu odsečete glavu. Ne. Zora će da svane, obrni-okreni“, predvideo je Zečević.

Po njemu, vlast je delimično svesna pritiska EU i činjenice da im je stavljeno do znanja da trenutni politički ambijent ne odgovara evropskim integracijama Srbije.

Kako je objasnio, "stanje u kojem glavne opozicione stranke ne učestvuju u političkom životu nije dobro, nije normalno".

"Mislim da će tokom sledeće godine biti daljih tenzija i da u jednom trenutku može doći do građanskih sukoba“, upozorio je Zečević, koji se nada da neće doći do toga i da će pritisak Evrope i malo popuštanje vlasti ipak omogućiti da se 2022. održe izbori. (kraj) zvs/ts

Nema komentara.