Pisana verzija

19. 07. 2020

Idealno vreme za sporazum

Ako Vučić ne prihvati bilo kakvo rešenje koje ne podrazumeva nezavisno Kosovo, onda ne znam koji je smisao ovog dijaloga, smatra glavni i odgovorni urednik prištinskog dnevnog lista Koha Ditore Agron Bajrami, dok Stefan Surlić s Fakulteta političkih nauka ocenjuje da Beograd u stvari nema jasnu platformu za pregovore sa Prištinom.

On je u serijalu Kvaka 23 Novinske agencije FoNet primetio da Aleksandar Vučić stalno ponavlja kako se Srbiji ne nudi ništa sem ultimatuma, da će biti jako teško i da ne vidi prostor za kompromis, što je sve, kako veruje, politički lagodna pozicija.

„Kada nemate ni platformu, ni poziciju, ni javno objavljeno šta mislite pod kompromisom - sve što budete postigli u tom dijalogu, na kraju možete predstaviti kao nešto što je više od onoga što ste na početku imali, ili što ste mislili da ćete imati“, obrazložio je Surlić.

Po njegovom mišljenju, sada prisustvujemo jednoj geopolitičkoj igri, u kojoj su i Evropska unija (EU), i Amerika, svesne da je ovo idealan momenat za postizanje sporazuma.

„Ako Aleksandar Vučić, sa podrškom od preko 60 odsto, sad nije spreman da nešto potpiše, oni ne vide nikakvu mogućnost da se u budućnosti postigne bilo kakav dogovor između Beograda i Prištine“, uveren je Surlić.

On  još podvlači da Nemačka pokazuje značajnu promenu u odnosu prema Srbiji, posebno u kontekstu Kosova, što se može videti i po sve negativnijim prilozima u nemačkim medijima.

Oseća se, kako kaže, promena atmosfere i pritisak baziran na činjenici da sada nema izgovora, da postoji stabilna politička većina i da je odavno trebalo da se postigne nešto što nije razgraničenje, ali što bi značilo normalizaciju odnosa.

Prema Surlićevom tumačenju,  Avdulah Hoti je pregovarač koji ima politički stabilnu koaliciju, nenametljivu strategiju i principijelnost.

„Istorija je takva da pokazuje da ljudi od kojih se najmanje očekivalo da mogu da postignu neki istorijski sporazum, na kraju postanu istorijske ličnosti“, podsetio je on i dodao da je to „možda i uloga Hotija, u koga nisu polagane nade“.

Potpuno drugačiji stav ima Bajrami, koji je FoNetu rekao da je Hoti politički slab, da mu je Vlada slaba i da se nalazi u nezavidnoj situaciji, jer ponekad nema ni prostu većinu u parlamentu.

Kako je Bajrami rekao novinarki Tamari Skrozza, svako  ko pregovara u ime Kosova, u vezi bilo čega, mora da ima dvotrećinsku većinu kako bi se taj dogovor ratifikovao.

On smatra da je kompromis između dveju strana odavno postignut, što je, po njemu, bio „Ahtisarijev kompromis“, koji je omogućavao da su Srbi na Kosovu mogli i mogu da realizuju svoja prava, a samo Kosovo da  funkcioniše kao država.

„Kompromisi koji su kasnije  pominjani, verovatno bi onemogućili funkcionisanje Kosova. To je samo stvaranje prividnog rešenja, a u stvari znači nove probleme i konflikte“,  smatra Bajrami.

On misli da  bilo kakav dogovor nije moguć, ukoliko po  tom pitanju ne postoji harmonija između EU i SAD, ali ne vidi mogućnost eventualnog angažmana Rusije,  jer rusku ulogu vidi kao  ulogu „trojanskog konja“,  koji bi sprečio postizanje dogovora.

Bajrami još ističe da je navodna žurba Evrope i Amerke da se što pre dođe do dogovora, zapravo način da se Priština i Beograd nateraju da „završe ono što su rekli da će da završe“. (kraj) zvs/ts

Nema komentara.