Pisana verzija

18. 03. 2018

Kosovo i opozicija

Opozicija ne može i ne bi trebalo da se bori s vlašću na planu Kosova, izjavila je predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht, dok direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić smatra da liberalni deo opozicije nije iskoristio šansu da baš na pitanju Kosova ojača svoju proevropsku orijentaciju i prisutnost.

Iako poseta pomoćnika državnog sekretara SAD Vesa Mičelanije bila sudbinska za Kosovo, ona je, po mišljenju Sonje Liht, samo jedan od signala da se Srbija vratila na dnevnired i na radar SAD.

Kao sagovornica novinarke Tamare Skrozza, u okviru serijala Kvaka 23, Liht je FoNetu rekla da smo se "mi, nažalost opet našli na geopolitičkoj mapi raznih sila".

Prema njenoj oceni, "maltene sve velike sile u ovom trenutkuimaju jednu vrstu interesovanja za ovaj naš deo sveta".

Tokom Mičelovog boravka u Srbiji, niko zvanično nije video najavljivani plan u četiri tačke za Kosovo, ali je Dušan Janjić uveren da SAD i Rusija neposredno imaju najveću moćkada je u pitanju Kosovo.

"Evropska unija (EU) ima veoma uticajnu i značajnu poziciju,ali je ona posrednik ili facilitator u tim razgovorima", objasnio je Janjić u razgovoru za FoNet.

Učestvujući u serijalu Kvaka 23, on je napomenuo da "Evropa ima najviše da isplati i da dobije normalizacijom odnosa, ali je trenutno u krizi, pa mi ispred EU ovde prepoznajemosamo Nemačku".

Zahvaljujući činjenici da se Mičel sastao s liderima opozicije, uzavrela je opoziciona scena, što je, kako smatra Sonja Liht, neopravdano "jer opozicija ne može i ne bi trebalo da se s vlašću bori na planu Kosova".

Iako su parcijalni interesi u politici uvek legitimni,ističe Liht, njih ne bi trebalo da bude kada je reč o ključnim temama i pitanjima egzistencije cele jedne države icelog regiona.

Prema njenom stavu, budući odnos Srbije i Kosova, kao i odnosi u regionu, spadaju u teme koje prevazilaze partijske,ideološke i parcijalne interese, već bi u vezi s njima trebalo da se traže "zajednički odgovori".

Mišljenje Janjića sasvim je drugačije, jer on smatra da"liberalno demokratski deo opozcije nije prepoznao Kosovo", kao što ga do 1997-98. nije prepoznavala ni Demokratska stranka (DS).

Po njemu, opozicija nije iskoristila priliku da osveži svojeprodemokratsko zaklinjanje oko Kosova i da ojača svoju proevropsku prisutnost.
To je, prema objašnjenju Janjića, iskoristio predsednik Srbije Aleksandar Vučić i upravo na toj "njihovoj slabosti"dobio ogroman broj birača u Beogradu.

Vučić je bio pripremljen da sa svojim saradnicima proslavi Strategiju proširenja EU na Balkan, ilustrovao je Janjić,dok Vuk Jeremić i Borko Stefanović, "ne da se nisu čuli,nego je ono što su rekli bilo na ivici antievropskog i naivici pokušaja da budu veći Vučići od Vučića".

Kosovo je opet, a na to ukazuju i sagovornici FoNeta, temakoja se ponovo politički kapitalizuje, uz podršku velikihsila. (kraj) zvs/ts

Nema komentara.