Integracije

Beograd 26. 07. 2019

Srbija da ubrza reforme

Komesar Evropske unije za proširenje i susedsku politiku Johanse Han pozvao je u četvrtak Srbiju da ubrza reformski proces i da sa većom odlučnošæu radi na vladavini prava, saopšteno je posle sastanka evropskog komesara i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Han je 25 jula  popodne u okviru svoje balkanske turneje iz Skoplja doputovao u Beograd, a po dolasku se sastao sa Vučićem u Vili MIR.

Vučić i Han su razgovarali o situaciji na Zapadnom Balkanu, kao i o budućim koracima Srbije na evropskom putu, saopšteno je iz kabineta predsednika Srbije.

U razgovoru o regionalnoj situaciji, Vučić i Han su posebno razmotrili zastoj u dijalogu Beograda i Prištine i stanje nastalo posle ostavke premijera privremenih kosovskih institucija Ramuša Haradinaja.

Vučić je, kako se ističe u saopštenju, rekao da je "Srbija i ovom prilikom, kao i uvek, reagovala smireno i odgovorno" i zahvalio komesaru Hanu na razumevanju i angažovanju da se dijalog Beograda i Prištine deblokira.

On je ponovio da "Srbija ostaje privržena politici mira i saradnje, kako bi sačuvala stabilnost u region".

Komesar Han je "pozdravio opredeljenje Srbije da sačuva regionalnu stabilnost" i "još jednom istakao svoju spremnost da pokuša da pomogne da se steknu uslovi za nastavak dijaloga Beograda i Prištine".

Han je "pozvao Srbiju da ubrza reformski proces i da sa većom odlučnošću radi na vladavini prava", istaknuto je u saopštenju.

Predsednik Srbije čestitao je komesaru Hanu na tome što ga je Austrija kandidovala za treći mandat u Evropskoj komisiji.

Sastanak Hana sa premijerkom Srbije Anom Brnabić najavljen je za petak pre podne, a nakon razgovora će održati zajedničku konferenciju za novinare.

Teme razgovora su aktuelnosti vezane za proces evrointegracija Srbije, nastavak dijaloga sa Prištinom i rešavanje kosovskog pitanja.

Han će, kako je najavljeno prisustvovati i otvaranju Sportskih igara mladih, manifestacije regionalnog karaktera.

FoNet

Nema komentara.