Integracije

Skoplje 26. 07. 2019

Zeleno svetlo u oktobru

Evropski komesar za susedsku politiku i politiku proširenja Johanes Han izjavio je učetvrtak u Skoplju, na konferenciji za medije sa premijerom Zoranom Zaevom, da "veruje" da će u oktobru Severna Makedonija dobiti zeleno svetlo za početak pregovora sa Evropskom unijom (EU), prenosi Makfaks.

Han je pohvalio Severnu Makedoniju za sprovedene reforme, konstatujući da je zemlja na pravom putu evroa tlantskih integracija.

Očekivali smo zeleno svetlo u junu, na žalost nismo dobili pozitivan signal, ali ne treba gubiti nadu. Ova zemlja je učinila mnogo, postala je pozitivan primer u regionu i sada treba sprovoditi reforme, ocenio je Han.

Nezavisno pravosuđe, borba protiv kriminala i korupcije i dalje su strateški ciljevi. To nije važno samo zbog EU, već zbog same zemlje i njenih građana, konstatovao je Han, kojij e pozdravio kooperativnost opozicije.

Zaev je izneo očekivanje da će do kraja oktobra biti usvojeni neophodni reformski zakoni kako niko iz EU ne bi mogao da ima argumente i dovede u pitanje proces evropskih integracija zemlje.

On je rekao da vlada vodi odlučnu i beskompromisnu borbu protiv organizovanog kriminala, u kojoj niko nije privilegovan ili amnestiran.

FoNet/Makfaks

Nema komentara.