EU danas

Brisel 18. 10. 2019

Bregzit sporazum

Evropska komisija objavila je u četvrtak novi tekst sporazuma o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije (EU), koji predviđa sveobuhvatno partnerstvo, uključujući Sporazum o slobodnoj trgovini, kao i širu sektorsku saradnju tamo gde je to u obostranom interesu dve strane.

Novi sporazum, upućen članicama EU, trebalo bi da zameni prethodni od 19. februara ove godine, navodi se na sajtu.

Ova deklaracija uspostavlja parametre za ambiciozno, široko, duboko i fleksibilno partnerstvo u trgovinskoj i ekonomskoj saradnji sa sveobuhvatnim i balansiranim Sporazumom o slobodnoj trgovini u svom središtu, sprovođenje zakona i pravde, spoljne politike, bezbednosti i odbrane i drugih oblasti saradnje, navodi se u tekstu sporazuma.

Sporazum bi trebalo da olakša trgovinu i investicije između strana, uz poštovanje integriteta zajedničkog tržišta EU i carinske unije i unutrašnjeg tržišta Ujedinjenog Kraljevstva, prihvatajući razvoj njegove nezavisne trgovinske politike.

Ekonomsko partnerstvo bi trebalo kroz Sporazum o slobodnoj trgovini da osigura da nema carina, nameta ili kvantitativnih ograničenja.

Ujedinjeno Kraljevstno neće biti zemlja Šengena, već treća zemlja, što ne obezbeđuje slobodno kretanje ljudi.

Imajući u vidu da je Ujedinjeno Kraljevstvo odlućilo da princip slobode kretanja ljudi između EU i Velike Britanije više ne važi, strane bi trebalo da dogovore sporazume o mobilnosti.

Ti aranžmani moraju biti bez diskriminacija prema državama članicama EU i uz puni reciprocitet.

Cilj dogovornih strana je da, kroz domaće zakonodavstvo, omoguće viznu liberalizaciju za kratkoročne posete, kao i da dogovore uslove za ulazak i boravak tokom perioda istraživanja, studija, treninga i razmene mladih.

Bilo koje odredbe neće dovesti u pitanje Zajedničko područje putovanja onako kako se primenjuju između Velike Britanije i Irske.

Strane su se dogovorile i da bi budući sporazumi trebalo da omoguće efikasno i bez problema funkcionisanje železničkog saobraćaja, odnosno linija poput Belfast-Dablin i kroz tunel Lamanš, navodi se između ostalog u sporazumu.

Strane u sporazumu potvrđuju dostignuća, koristi i predanos tmirovnom procesu u Severnoj Irskoj i to ostaje od presudnog značaja za mir, stabilnost i pomirenje.

Postignuta je saglasnost da sporazum "Dobri petak" ili Sporazum iz Belfasta, postignut 10. aprila 1998. godine mora biti očuvan u svim svojim odredbama, navodi se u tekstu.

Sporazum moraju da potvrde članice EU, ali i parlament Velike Britanije. 

FoNet

Nema komentara.