EU danas

Brisel 10. 10. 2019

Borba protiv dezinformacija

Evropski parlament najoštrije je osudio sve agresivnije akcije Rusije, Kine, Irana i Severne Koreje "koje teže narušavanju temelje i principe evropskih demokratija, kao i suverenitet svih zemalja Istočnog partnerstva".

U saopštenju Evropskog parlamenta se navodi da "uzimajući u obzir najnovije napore EU u suzbijanju neprijateljske propagande trećih strana", poslanici pozivaju države članice Unije da razmotre razvijanje snažnog pravnog okvira na nivou EU i međunarodnom nivou za borbu protiv hibridnih pretnji.

U rezoluciji, usvojenoj u četvrtak sa 469 za, 143 protiv i 47 suzdržanih, poslanici žele da "podignu svest o ruskim dezinformacijskim kampanjama, jer je to glavni izvor dezinformacija u Evropi".

Poslanici su pozvali EU da proširi svoju Radnu grupu East Strat Com, uspostavljenu 2015. godine, u potpuno razvijenu strukturu u okviru Evropske službe za spoljne poslove, kako bi se pozabavila neprijateljskom propagandom Rusije.

Poslanici pozivaju kompanije za društvene medije, usluge glasanja i davaoce pretraživača da se usklade sa zakonom, a vlasti bi treblo da budu u mogućnosti da identifikuju i pronađu autore i sponzore dostavljenih političkih sadržaja.

Poslanici oštro osuđuju uplitanje trećih strana u izbore i referendume, a države članice su pozvane da izmene izborne zakone koji bi im omogućili da se proaktivno suprotstave pretnjama koje potiču iz dezinformacionih kampanja, sajber-napada, sajber-zločina i kršenja slobode izražavanja prilikom glasanja.

Države članice trebalo bi da podrže zemlje povezane sa EU i Zapadni Balkan kako bi osigurale čvrstu odbranu svojih izbornih procesa od zlonamernih propagandnih aktivnosti, dodaje se u saopštenju.

FoNet

Nema komentara.