EU danas

Brisel 01. 07. 2019

Konsultacije o čelnicima EU

Čelnici zemalja članica Evropske unije nastavili su jutros zasedanje posle bilaterlanih konsultacija koje su potrajale do duboko u noć, ali su završene bez dogovora o imenovanju rukovodstva evropskih institucija.

Predsednik Evropskog saveta Donald Task je posle pojedinačnih razgovora sa čelnicama zemalja članica organizovao na zajednički radni doručak, a cilj je da se prevaziđe kadrovsko nesaglasje.

Pre početka samita za favorita je važio holandski socijaldemokrata Frans Timermans, ali su se njegovom izboru usprotivili evropski narodnjaci (EPP) koji forsiraju svog kandidata Manfreda Vebera.

U EPP insitiraju da njima kao pobednicima izbora pripadne mesto predsednika Komisije.

Kako dogovor nije postignut na redovnom okupljanju čelnikaEU 20. i 21. juna, sazvan je vanredni samit, ali ni unedelju uveče, pre prve plenarne sednice novog saziva Evropskog parlamenta, nije dogovoren kadrovski paket budućih funkcionera EU koji će preuzeti institucije Unije posle majskih izbora za Evropski parlament.

Očekuje se imenovanje predsednika Evropske komisije, Evropskog saveta, Evropskog parlamenta, predsednika Evropske centralne banke i visokog predstavnika za spoljnu i bezbednosnu politiku. 

FoNet

Nema komentara.