Analize

Bon 01. 08. 2019

Rusija želi bazu u RS

Vojni savez NATO računa pre svega na Albaniju, Kosovo i Hrvatsku, a Rusija se koncentriše na Srbiju i RS i želi vojnu bazu RS, a opcija razmene teritorija koja bi dovela do podele BiH i dalje postoji, piše nemački Velt (Die Welt).

"Borbena gotovost" Srbije je ojačana – tako je predsednik Aleksadar Vučić opisao isporuku po 30 oklopnih vozila BRDM-2 i modernizovanih tenkova T-72 iz Rusije.

"Vest vraća u fokus težnje Srbije da modernizuje svoju vojsku i uz to izgradi sopstvenu funkcionalnu industriju oružja", piše o tome nemački list Velt, a prenosi Dojče vele.

„To je potencijalno eksplozivno – jer Srbija se oslanja na Rusiju, zemlju koja je u Ukrajini pokazala rešenost da oružanim nasiljem proširi svoju zonu uticaja", piše u tom tekstu Boris Kalnoki, dopisnik Velta iz Budimpešte.

On podseća da je Srbija „pod tadašnjim diktatorom Slobodanom Miloševiæem“ vodila ratove „protiv Hrvatske i Kosova, a ubosanskom ratu pomogla tamošnjim Srbima“.

„Kada se to zna, posebno preteće zvuči najava srpske Vlade da će u slučaju nužde napasti Kosovo, ako ta zemlja stvori sopstvenu armiju", piše Kalnoki, ne navodeći na koju "najavu srpske Vlade" misli.

Autor podseća i da je parlament u Prištini u decembru doneo odluku o formiranju vojske „između ostalog i zato što se Srbija naoružava“.

"To je deo opšteg naoružavanja u istočnoj i centralnoj Evropi. Posebno nove èčanice EU, od Poljske, preko Mađarske, do Bugarske, ubrzano modernizuju svoje beznadežno zastarele arsenale iz sovjetskih vremena", piše Kalnoki i posebno ističe primer Poljske.

Varšava je podigla vojni budžet na dvanaest milijardi dolara godišnje čime je jedna od retkih članica NATO koja izdvaja zacrtanih dva odsto BDP za odbranu.

"Do 2030. Varšava čak želi da prebaci ovu vrednost i izdvoji 2,5 odsto BDP za naoružanje, posebno za super moderne – i super skupe – amerièke avione F-35 sa stelt tehnologijom", dodaje se u tekstu.

FoNet/ DW

Nema komentara.