Analize

Bon 22. 07. 2019

Beg u napad

"Ratni zločinac iz trećeg pokušaja", naslov je nemačkog dnevnika Frankfurter algemajne cajtung posle sudskog poziva kosovskom premijeru Ramušu Haradinaju, prenosi danas Dojče vele kao i to da više nemačkih listova analizira političke posledice ostavke i "večni klinč" Haradinaja i predsednika Kosova Hašima Tačija.

List podseća da je Haradinaj 2008. i 2012. oslobađan pred Haškim tribunalom, ali da su suđenja protekla u atmosferi koju su i sudije i mnogi aktivisti opisali kao zastrašivanje svedoka, dok je više njih stradalo tokom procesa.

Inicijatori "Tribunala za Kosovo" krenuli su od pretpostavke da bi kosovskom pravosuđu verovatno nedostajalo volje, a sigurno političke nezavisnosti da pred sud izvede nekadašnje vođe boraca. Ta pretpostavka je realna jer od 1999. do danas nekadašnji komandanti dele moć sa Amerikancima i, u daleko manjoj meri, sa Evropskom unijom, piše frankfurtski list.

No, ukoliko Haradinaj ne bude optužen, ima šanse da i dalje igra važnu ulogu na Kosovu, dodaje list, navodeći da su carine na srpsku i bosansku robu kritikovane u zapadnim prestonicama, ali popularne na Kosovu.

Zidojče cajtung donosi portret Ramuša Haradinaja u kojem stoji zaključak: "Do danas Zapad u stabilizaciji Kosova računa na moćnike stare UČK. Specijalni sud, osnovan nakon dugih rasprava, bi istragama i mogućim optužnicama mogao da uzdrma takav sistem".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nazvao je politčkim trikom ostavku Ramuša Haradinaja uz prognozu da će se ovaj kao heroj vratiti sa saslušanja iz Haga i udvostručiti svoju popularnost.

"Vučićeve pretpostavke nisu daleko od istine", piše berlinski Tagescajtung i dodaje da "analitičari ostavku Haradinaja tumače kao borbu za moć u najvišim krugovima vlasti".

List podseća na trvenja Haradinaja i Tačija, koji se zaoštrio od kada ovaj drugi "teži razmeni teritorija sa Srbijom".

"Pozitivne poene u većinskom albanskom stanovništvu je žovijalni poliglota Haradinaj osvojio kada je u novembru uveo carine od sto odsto na srpsku robu. Time je Kosovo reagovalo na srpske opstrukcije kojima se Priština drži podalje od međunarodnih organizacija", dodaje Tagescajtung izaključuje:

"Na tom talasu Haradinaj sada ide na sve ili ništa. Ako predsednik Tači u roku od 45 dana ne nađe novu funkcionalnu vladajuću većinu, Haradinaj će dobiti šta je hteo: nove izbore".

Haradinajeva ostavka je "beg u napad", piše i berlinski Tagesšpigel.

"Njegova trusna koalicija, koja ima većinu od jednog glasasamo zahvaljujući podršci Srpske liste, već mesecima praktično ne funkcioniše.

Haradinaj u večnom klinču sa šefom države Hašimom Tačijem pokušava da poentira jasnim odbijanjem razmene teritorija sa Srbijom".

Tagesšpigel u tom tekstu zaključuje da je izvesno samo jedno – dijalog sa Srbijom ostaje na mrtvoj tački.

"Posle izbora na Kosovu početkom godine će uslediti izbori u Srbiji. Iskustvo govori da se u vreme izbora može računati sa pooštrenim tonom između nekadašnjih ratnih protivnika",prenosi Dojče vele pisanje nemačke štampe. 

FoNet/ DW

Nema komentara.