Analize

Pariz 17. 04. 2019

Izazovi obnove Notr Dama

Francuski predsednik Emanuel Makron obećao je da će za pet godina biti obnovljena katedrala Notr Dam, ali kako iz pepela podići oštećeno istorijsko zdanje, čiji su krov i zvonik nestali u plamenu, pitanje je na koje odgovor tek treba da daju stručnjaci.

Ministar kulture Frank Riester je u utorak rekao da su "ranjivi delovi konstrukcije katedrale identifikovani, ali je bio vrlo oprezan, precizirajući da je u ovom trenutku" prerano govoriti o ceni ili trajanju" obnove.

Osnovni izazov rekonstruckije je da se obnovi identična forma, ali ne nužno sa istim materijalima, ili tehnikama korišćnim originalno, izjavio je arhitekta, stručnjak zakulturno nasleđe Erve Kazel, za Frans 24.

Glavni aritekta Notr Dama Benžamen Muton i nacionalna komisija za nasleđe i arhitekturu imaće težak zadatak da unekom narednom periodu odluče, na primer, hoće li se koristiti isto drvo koje je korišćeno pri gradnji uništenog krova i zvonika, ili će se ići na metalnu strukturu.

"Tehnički nije problem obnoviti je identično. Imamo precizne planove katedrale i u Francuskoj postoje oni koji znaju toda urade", rekao je Erve Gazel.

Ali, za zdanje od istorijskog i simboličkog značaja kao što je Notr Dam ima drugih pitanja koja se moraju uzeti u obzir.

Prema rečima arthitekte Aleksandra Gulea, i sudbina zvonika će verovatno izazvati mnogobrojne rasprave.

Naime, Ežen Viole le Duk je, gradeći zvonik polovinom 19.veka, pribegao gotskom stilu iz 12. veka. Treba li rekonstrukcija da bude verna originalu, ili će isada arhitekte, kao Viole le Duk biti slobodnije u odabiru modela?

Osim toga, koristiti materijale i tehnike iz doba gradnje može uzeti više vremena nego pribeći modernijim metodama.

Glavno je pitanje da li, zbog poštovanja integriteta nasleđa, smemo da dozvolimo da katedrala usred Pariza godinama ne bude otvorena za posetioce, rekao je direktor škole za dizajn i zaljubljenik u arhitekturu Notr Dama Feliks Bulkur.

Biće potrebni meseci, pa i godine pre nego što se odgovori na ova složena pitanja.

U svakom slučaju, put restauracije je počeo još prvog jutra posle požara, hitnim merama konzervacije, podvukao je Erve Kazel.
Reč je o tome da je potrebno obezbediti ono što je požar oštetio. Ispitiva će se drvo, vitraži, podovi i postavljati zaštita kako bi se izbeglo dodatno oštećenje.

Ali precizniji, minuciozni istraživački radovi tek predstoje, i to će se obavljati bukvalno kamen po kamen.

Posebno će se utvrđivati i kako je toplota oštetila pukotine među kamenjem, što bi moglo ugroziti konstrukciju zdanja, kao i kako je uticala na topljenje ili deformaciju okvira koji drže vitraže.

I težina pepela i vode korišćene za gašenje takođe može ugroziti konstrukciju u celini, dodaje Feliks Bulkur.

Tim koja će uključivati arhitekte, istoričare, inženjere i političare utvrdiće put kojim će se obnavljati i po koju cenu katedrala Notr Dam, konstatuje Frans 24.

FoNet/ Frans 24

Nema komentara.