Analize

30. 11. 2018

Ko će biti novi lider CDU

Za sedam dana (7.decembar) će Hrišćansko-demokratska unija izabrati naslednika Angele Merkel. To je trka između Anegret Kramp-Karenbauer i Fridriha Merca. Neizvesnost je velika, ali živa unutarstranačka demokratija prija CDU, izveštava Dojče vele.

Delegati će  na stranačkom kongresu u Hamburgu sledećeg petka (7. decembar) birati između troje kandidata, Anegret Kramp-Karenbauer, Fridriha Merca i Jensa Špana koji ima najmanje šanse da predvodi CDU, piše DW.

U tekstu “Napetost jača demohrišćane”  novinari  Dojče velea Nemanja Rujević i Peter Hile podsećaju da u stranci Angele Merkel decenijama nije bilo pravih izbora, jer nije bilo ni pravih protivkandidata, tako da je lider praktično biran aklamacijom.

Ovoga puta  događa se ozbiljna unutarstranačka borba, pre svega  između dvoje kandidata koji važe za favorite i koji  različito vide budućnost CDU. Merc ističe  “da je neophodno da se CDU jasnije razlikuje od Socijaldemokrata sa kojima je, pod Angelom Merkel, stranka vladala u tri od četiri njena kancelarska mandata.” Njegova protivkandidatknjinja Anegret Kramp-Karenbauer (AKK), generalna sekretarka stranke, uverena  je “da može da vrati CDU izbornim rezultatima od preko 40 odsto”, izveštava DW.

Dojče vele navodi da  se “izbor između ovo dvoje smatra prekretnicom.”  Merc je okarakterisan kao političar “siguran u nastupu, oštar, sa bekgraundom bogataša koji je političke veze unovčio u raznim upravnim i nadzornim odborima multinacionalnih korporacija.”  

“Merc je lice promena – neki kažu povratka na staro,” ističu autori članka. Oni ukazuju da je  “ovaj multimilioner napustio politiku kada ga je upravo Merkel pojurila sa mesta šefa poslaničkog kluba CDU.”

Za Anegretu  Kramp-Karenbauer pak  kažu da je  “lice kontinuiteta sa politikom Angele Merkel čiju tihu podršku ima – što ne mora biti prednost – skromnija, pomirljivija, blažih reči.”

Glasači CDU u poslednjoj anketi daju prednost  Kramp-Karenbauer. “Nju bi htelo 48 odsto ispitanika, dok bi za Merca bilo 35 odsto, a Špana svega dva odsto. Ako pak niko ne dobije apsolutnu većinu glasova, dvoje najjačih ide u drugi krug glasanja, a onda karte možda drugačije padnu,” piše Dojče vele.

Bilo je simpatizera CDU koji su se pribojavali da će oštra unutarstranačka konkurencija “narušiti podršku  i dalje najvećoj stranci u zemlji,” izveštava DW, “ali izgleda da se dešava suprotno – ovi dani napetosti prijaju stranci.”

Nema komentara.